Op deze pagina leest u wat LPG (autogas) is. LPG staat voor ‘Liquefied Petroleum Gas’, met andere woorden: vloeibaar petroleum gas. Dit bestaat voornamelijk uit een mengsel van met name de koolwaterstoffen: propaan (C3H8) en butaan (C4H10). Het is een restproduct dat vrij komt bij de winning van aardolie en aardgas. LPG heeft van nature geen geur. Uit veiligheid wordt er een geurstof aan toegevoegd, waardoor je toch merkt dat je met LPG te maken hebt. Als brandstof wordt LPG ook wel ‘Autogas’ genoemd. Wil je weten wat er gebeurt met jouw auto na LPG inbouwen? Lees meer.
Als brandstof heeft LPG veel voordelen zoals minder CO2- en fijnstofuitstoot en een veel lagere brandstofprijs per liter; wel de helft goedkoper dan benzine. Een LPG-rijder bespaart dus flink op brandstofkosten. Bereken wat jij kan besparen met LPG. Het is een ‘restproduct’ dat wordt verbrand als het niet wordt gebruikt. Wanneer we LPG als brandstof gebruiken zorgen we daarmee ook voor een schoner milieu. Een ander voordeel is dat LPG gemakkelijk te vervoeren is. Het kan in een cylindrische tank of in een ringtank opgeslagen worden. Er zijn verschillende tanks met verschillende inhoudsmaten beschikbaar. Daardoor kan een tank netjes weggewerkt worden en blijft de kofferruimte in tact.
Een nadeel van LPG is dat dit niet zomaar snel verdampt in de buitenlucht. Daardoor kan het voor brandgevaar zorgen indien er niet goed mee wordt omgegaan. Het is daarom belangrijk dat systeemfabrikanten en LPG inbouwspecialisten de regels ten aanzien van veiligheid in acht nemen. LPG installaties en de inbouw moeten gekeurd worden en daarmee ook aan de veiligheidsnormen voldoen. Daardoor is een auto op LPG misschien wel veiliger dan een auto op benzine of diesel.
Met LPG-G3 bedoelt men een LPG systeem dat voldoet aan de G3-regelgeving in Nederland dat is opgesteld door de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer). Ieder LPG-systeem moet aan kwaliteitseisen voldoen om na inbouw de weg op te mogen in Nederland. Voor auto’s vanaf 1995 tot 2015 heette die regelgeving de G3. G3 komt van 3e generatie LPG-systeem. Als je een G3 systeem in je auto hebt, kun je een korting krijgen op de wegenbelasting die kan oplopen tot ruim 300 Euro per jaar. Voor auto’s die in 2015 of later op de Nederlandse markt zijn gekomen geldt de G3 regelgeving niet, maar dan geldt de R115 regeling. Er verandert niks voor jou als LPG-rijder, maar de regeling is aangescherpt voor het LPG-systeem en de LPG-inbouw. R115 geeft ook recht op een teruggave op de wegenbelasting. Wil je weten hoeveel wegenbelasting jij terug krijgt, neem dan contact op met een van onze erkende inbouwstations.
Ja, er is zeker verschil tussen LPG en G3. LPG ofwel autogas is de brandstof, terwijl G3 en R115 regelgevingen zijn. In de volksmond wordt er vaak ‘LPG G3’ gezegd, maar eigenlijk is het gewoon een LPG-systeem dat voldoet aan de G3-regelgeving waarmee je recht hebt op een tegemoetkoming in de wegenbelasting.
Prins, onderdeel van Westport Fuel Systems Netherlands B.V., is opgericht in 1986 als ontwikkelaar en fabrikant van kwalitatief hoogwaardige alternatieve brandstofsystemen om auto’s op LPG (autogas) of CNG (aardgas) te laten rijden. Het Nederlandse bedrijf is wereldwijd een toonaangevende speler in de automotive industrie.
Prins is onderdeel van Westport Fuel Systems Inc.
Westport Fuel Systems Netherlands
Jan Hilgersweg 22
5657 ES Eindhoven
Telefoon: 040-2547700
E-mail: sales@prinsautogas.com
Copyright 2013 - 2024 Westport Fuel Systems Netherlands